מהי בכלל נאמנות?
מוסד הנאמנות מורכב מ-3 שחקנים- בעל הכסף, הנאמן והנהנה.
איך זה עובד? בעל הכסף מפקיד את השליטה בכספו או בנכסיו בידי נאמן שישתמש בהם, בהתאם לבקשת הבעלים ולטובת הנהנה. מטרות השימוש וכן אופן השימוש מוגדרים בהסכם הנאמנות או בחוק והם יכולים להיות שונים ומגוונים.
כך לדוגמא: בעסקאות נדל"ן – הן רגילות והן מורכבות – מקובל להקים חשבון נאמנות, בו הרוכש מפקיד את כספו (או חלק ממנו), כאשר בהסכם המכר ישנו מנגנון מתי יועברו הכספים הללו על ידי הנאמן אל המוכר (הנהנה). הנאמן אמור לפעול על פי ההוראות בהסכם באופן מדויק.
חשבון הנאמנות הוא למעשה חשבון בנק ייעודי שמשמש את הנאמן לניהול הכספים של בעל הכסף עבור הנהנה.
הליך הקמת חשבון נאמנות:
הבנקים לא אוהבים את חשבונות הנאמנות, כיוון שהם מהווים כר פורה לעבירות הלבנת הון או פשיעה כלכלית אחרת. במקרה שעבירות כאלו מתרחשות מוטלת על הבנקים אחריות גדולה, ולעיתים רבות הם אלו אשר צריכים לספוג את הנזק ולפצות את נפגעי העבירה. כדי שלא יואשמו ולא ייפגעו הם מעדיפים שלא לאפשר זאת כלל, מה גם שהרגולציה והפיקוח על תקינות החשבונות דורשת מהבנקים עבודה רבה, בזמן שהרווחים המופקים מהם אינם די גבוהים כדי להצדיק את ההשקעה בהקמת חשבונות נאמנות.
לאור אלו, האינטרס של הבנקים הוא צמצמום מס' החשבונות הללו, ולשם כך הם מקשים ומסרבלים מאוד את הליך הקמת החשבון ולעיתים מסרבים או אפילו סוגרים חשבונות כאלו על דעת עצמם. כתגובה לכך, בשנים האחרונות ישנם מס' שינויים בחקיקה ובפסיקה אשר תכליתם היא להקל על הקמת חשבונות נאמנות ולרסן את ההתנהלות הבעייתית של הבנקים. כיום, בהתאם להוראות המפקחת, מוטלת על הבנקים החובה לאפשר פתיחת חשבונות נאמנות, אלא אם הם מציגים נימוקים סבירים לסירוב.
הדברים הנדרשים להקמת חשבון נאמנות:
על מנת להקים חשבון נאמנות נדרשים הצדדים להמציא מס' מסמכים וטפסים בהתאם לדרישת הבנק בו הם מעוניינים לפתוח את החשבון. יש הבחנה בין מקרים בהם כל הצדדים הם בני אדם פרטיים לבין מקרים בהם אחד או יותר מן הצדדים הינם תאגידים ואז יש להציג אישורים והכוחות לכך. במעמד הפתיחה יש להציג טפסי הזיהוי והסכמות של שלושת הצדדים להליך.
הקמת החשבון כרוכה בעמלה וכן כל הפעולות הנעשות בחשבון.
האחריות להצלחת הנאמנות ולהתנהלות מושכלת בנכסים מוטלת על הנאמן, בנוסף התפקיד דורש ממנו את הניהול הבירוקרטי ואת ההתעסקות הנדרשת לניהול הכסף, על אלו מגיע לנאמן שכר. שכרו של הנאמן נקבע עפ"י הוראות החוק, בהתאם לגובה הסכומים שהופקדו בידי הנאמן ובהתאם לאורך תקופת הנאמנות.
מינוי נאמן ראוי שימלא את תפקידו כנדרש ויבטיח ניהול תקין של חשבונות הנאמנות הוא חשוב ביותר על מנת להגשים את המטרות ולשמור על הזכויות והאינטרסים. יש לשים לב שתפקידו של הנאמן חולש על תחומי דעת רבים ויש לו גישה לסכומי כסף גדולים, ולכן מומלץ להסתייע בנאמן בעל ניסיון והיכרות עם הזירה המשפטית הייחודית הזו וכזה שאתם מרגישים שאפשר לסמוך עליו.
למשרדנו התמחות נרחבת והיכרות קרובה ומעמיקה עם תחום הקמת חשבון נאמנות.
במידת הצורך, אנו מזמינים אתכם לפנות למשרדנו בכל עניין בתחום זה ואנו נעניק לכם את הליווי המקצועי והמתאים ביותר עבורכם כך שתוכלו לממש את זכויותיכם ולהבטיח התנהלות תקינה וראויה בנכסים שלכם.