לא אחת, מגלים רוכשי דירה כי בדירה שרכשו ישנם ליקויי בניה, בניגוד למה שהוסכם במעוד מועד בינם לבין הקבלן או מוכר הדירה.
ליקויי בנייה
כניסה ראשונה לנכס חדש, וודאי אם מדובר בדירה חדשה שזה עתה נרכשה, מלווה בהתרגשות ובשמחה רבה. הלא, ברכישת הדירה הושקעו כספים רבים ולא מעט מאמץ, וכעת ניתן לקצור את הפירות וליהנות מהמעבר לדירה.
מה רבה אכזבתם של רבים מבעלי דירות, כאשר הם מגלים כי הנכס משופע באי אלו ליקויי בנייה, קטנים כגדולים – החל מרטיבות 'שמקשטת' אזורים שונים בתקרת הבית, דרך סדקים בקירות הבית, ריצוף שאינו תואם את ההסכם בין הרוכשים לקבלן, ועד לפגמי אסתטיקה כאלו ואחרים.
ליקויי הבנייה, מובילים לידי סיטואציה משפטית לא פשוטה – הרי בין הרוכשים לקבלן נערך הסכם, אולם בעוד הרוכשים שילמו את מיטב כספם עבור הדירה (כנראה גם באמצעות הלוואת משכנתא שקיבלו מהבנק, שתלווה אותם בעשורים הקרובים), הרי שהקבלן לא מילא את חלקו בהסכם, והדירה אינה נמצאת במצב אליו התחייב הקבלן.
על מי מוטלת האחריות לתקן ליקויי בנייה?
סעיף 4 לחוק המכר דירות, מורה כי האחריות על תיקון ליקויי הבנייה מוטלת על המוכר. הסעיף מפרט את המצבים אשר יגרמו לכך שהמוכר לא יקיים את התחייבותו למוכר, ביניהם דירה אשר שונה מהאמור בתקן רשמי, במפרט או כנדרש בתקנות הבנייה.
בנוסף, קובע החוק אחריות של עד 7 שנים עבור אי התאמה שהתגלתה בדירה תוך 'תקופת הבדק'. תקופת הבדק משתנה בהתאם לפירוט המוצר בבית, כמפורט בתוספת לחוק, וכפי שיבואר להלן:
- ריצוף וחיפוי פנים – תקופת בדק שמתמשכת שנתיים.
- מכונות ודוודים – שלוש שנים.
- מערכות צנרת, ביוב והסקה – 4 שנים.
- שבילים, חצרות, חניות ומדרכות – שלוש שנים.
- ליקויים באיטום המבנה – ארבע שנים.
- סדקים ברוחב 1.5 מילימטר לכל הפחות – חמש שנים.
- התנתקות או התפוררות חיפויי חוץ – שבע שנים.
סעיף 4ב(א) לחוק זה, מורה כי: "התגלתה אי-התאמה או אי התאמה יסודית הניתנות לתיקון, על הקונה או קונה המשנה לתת למוכר הזדמנות נאותה לתקנה, ועל המוכר לתקנה תוך זמן סביר." הווי אומר, על כל גילוי תקלה, יש לפנות בראש ובראשונה למוכר הדירה, טרם הגשת תביעת ליקויי בנייה באמצעות עורך דין המתמחה בתחום.
מדוע חשוב להיעזר בעורך דין המתמחה בנושא ליקויי בנייה?
ככל שניתנה למוכר הדירה הזדמנות נאותה לתיקון הליקויים, ותוך פרק זמן סביר הוא לא עשה כן – הרי שקיימת עילת תביעה נגד המוכר. על פי רוב, המוכר הינו קבלן, ולכן קיימים פערי כוחות בין הקבלן (לו עורכי דין מנוסים בתחום), לרוכש הדירה.
על מנת ליידע את הרוכשים בדבר זכויותיהם המלאות, להבין מתי התגבשה לרוכשים עילת תביעה, וכדי להשיג את הפיצויים עבור תיקון הליקויים בדירה – רצוי להיוועץ ולהסתייע עם עורך דין בעל ניסיון רב בתחום ענף הבנייה.
גיליתם ליקויי בנייה בנכס שלכם? מעוניינים להיפגש עם עורך דין בקיא בתחום ליקויי הבנייה? אתם מוזמנים להתייעץ עימנו! במשרד עורכי הדין שלנו, מצנר גולדשטיין, מתמחים בסוגיית ליקויי הבנייה, ומנוסים בסיוע בנושא. הודות לניסיון והידע שצברנו, אנו מסייעים לבעלי נכסים רבים למצות את זכויותיהם ביחס לתיקון הליקויים, בצורה המקצועית והטובה ביותר.