הליך הגשת תביעה ייצוגית

מה נחשב לתביעה ייצוגית?

תביעה ייצוגית היא תביעה של אדם יחיד אל מול גוף או חברה גדולה (חברות צרכניות, בנקים, רשויות, מפעלים מזהמים ועוד…) אשר הסבו נזק שולי לכאורה לפרטים רבים כך שכל אחד מהם לא יכול או שלא כדאי לו כלכלית להגיש תביעה נפרדת בפני עצמו אך סך הנזק המצטבר הוא משמעותי. את התביעה מנהל אחד הפרטים שנפגעו בשם כולם, וכדי לתמרץ אנשים להגיש תביעות ייצוגיות ולהבטיח רגולציה ושמירה על זכויות הצרכן נקבע בחוק תובענות ייצוגיות שהתובע זכאי לגמול פרטני נוסף על הפיצוי שהוא וכל שאר הפרטים יקבלו עקב הפגיעה בהם. 

איך מתחילים הליך של הגשת תביעה ייצוגית?

ראשית יש לבדוק את עילת התביעה – האם היא עומדת בדרישות התביעה הייצוגית והאם יש סיכוי שהתובע אכן יזכה בביהמ"ש. בנוסף יש לבדוק בפנקס התובענות הייצוגיות שאותה העילה היא חדשה ולא נדונה כבר בעבר או בהווה בביהמ"ש.

על התובע להגיש לביהמ"ש בקשה לאישור התביעה הייצוגית- שלב זה הוא ייחודי לתביעות מסוג זה.  ההחלטה לאיזו ערכאה לשלוח את בקשת האישור מושפעת מסדר הגודל של התביעה ומהנושא שבו היא עוסקת.  על מנת שבית המשפט יאשר את ניהולה של התביעה כתביעה ייצוגית, יבחן בית המשפט מספר שאלות מקדמיות וביניהן קיומן של שאלות משותפות עובדתיות ומשפטיות לכלל חברי הקבוצה וכן תום ליבו של מגיש הבקשה.

חשוב לציין כי תביעה מסוג זה מחייבת תשלום אגרה אשר גובהו משתנה בהתאם לערכאה בה התובענה מוגשת – אגרת התביעה בבית משפט השלום היא 8,000 ₪ ובמחוזי היא עומדת על סך של 16,000 ₪. בתובענה נגד רשות האגרה מופחתת.

הדיון בתביעה ייצוגית ומתן פסק הדין 

לאחר שהושלמו כל השלבים המקדמיים, ובית המשפט אישר לנהל את התביעה כתביעה ייצוגית, בית המשפט מנהל את הדיון בדומה לכל דיון משפטי אחר. ביהמ"ש שומע את טענות הצדדים, מעריך את היקף הנזק וקובע מהו הפיצוי הדרוש וכיצד הוא יתבצע. במקרים רבים תביעות אלו מסתיימות בהסדר פשרה הוגן ומאוזן שמבטיח את סיום ההליכים בעניין זה. הסדרי פשרה אלה נדרשים לאישורו של בית המשפט וכן של היועץ המשפטי לממשלה, וזאת על מנת להבטיח שהסדר הפשרה שומר על האינטרס של הציבור כולו ולא רק של התובע הייצוגי. 

במקרים בהם התובע מרגיש שהעילה אינה מספקת ושהוא עתיד להפסיד בתביעה הוא יכול לבקש הסדר הסתלקות שבמסגרתו הוא נסוג מכל הטענות. במקרים מסוג זה, אם בעתיד יקום אדם וירצה לחזור ולפתוח את התיק מחדש הוא יהיה רשאי לעשות כן.

נוכח המורכבות של הליך התביעה הייצוגית, אנו ממליצים להסתייע בליווי משפטי, מקצועי ומנוסה כבר בתחילת הדרך. עורך הדין יוכל לצפות האם כדאי בכלל לגשת לבית המשפט ובמידה וכן הוא יידע כיצד יש לעשות זאת, כך שההליך יושלם בצורה הטובה והמשתלמת ביותר עבור כל הצדדים. 

אם אתם זקוקים לייעוץ בעניינים אלו אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו ואנו נעניק לכם את הליווי המשפטי המקצועי והמתאים ביותר עבורכם ויחד נוכל להשלים את הפרוצדורה ביעילות ובבטחה.   

בעלי זכויות על דירה כחלק מהתחדשות עירונית

מעוניינים בפגישת ייעוץ?