ערים רבות עוסקות בימים אלה בחידוש פניהן. במסגרת פרויקטים כמו "פינוי-בינוי" ותמ"א 38, יזמים משפצים בניינים ישנים, או הורסים לחלוטין, ובונים בניינים חדשים במקומם. בתוך הבניינים הללו חיים אנשים פרטיים, לבד ועם משפחות. כדי לשכנע אותם להצטרף לפרויקטים מובטח להם שבסוף התהליך יקבלו דירה חדשה, שהיא לעתים קרובות גדולה יותר מהדירה המקורית; או שהם שיפוצו כספית.
הפיתוי הוא גדול, ולכן אנשים רבים בוחרים לקבל זכויות על דירה כחלק מהפרויקטים. אבל מה זה אומר בפועל? למשל, האם יש גודל דירה מינימלי או מקסימלי שתקבלו בחזרה, או מסגרת של פיצוי ראוי?
בעלי זכויות על דירה כחלק מהתחדשות עירונית? אלו הדברים שאתם צריכים לדעת בנושא!
אילו תוספות ואילו תיקונים אפשר לדרוש במסגרת שיפוץ?
במסגרת פרויקטים כמו תמ"א 38/1, הזכות העומדת בפני בעלי הדירות היא חיזוק המבנה בפני רעידת אדמה. מבחינת הדירה, ניתן להרחיבה בהיקף של 25 מ"ר לכל היותר כאשר מדובר בשטח העיקרי. בתוך ההרחבה גם 12 מ"ר של ממ"ד. זאת כל עוד הדבר אפשרי מבחינה תכנונית.
אם הדבר לא אפשרי, כדאי שתדעו, שעומדת בפניכם הזכות לסרב לתמ"א 38, אלא אם תקבלו תמורה בעלת אותו ערך שווה לאחרים. זה אומר, למשל, שבמקום הרחבה ישפצו את פנים הדירה.
עוד אפשר לדרוש לשדרג את התשתיות המשותפות בבניין, כמו הגז והביוב, מחוץ לדירה, ולשפץ ולפתח את חזית הבניין, הלובי והגינה. במקרים מסוימים, ניתן לפנות ליזם בבקשה להקים בקומת הקרקע מחסן ואף מרפסת. חשוב לציין כי כל זה עולה תשלום נוסף, ואינו חלק מהשיפוץ המקובל.
קחו בחשבון שיתכן כי תאלצו לוותר על החניה המקורה שלכם, במקרה והיא אינה רשומה בטאבו על שמכם, והיא נמצאת בקומת עמודים. היזם מחויב רק לבעלי הדירות החדשים, ולכן יש מקרים נוספים שבהם תעברו לחנות ב-"מכפילי חניה" או במתקני חניה אוטומטיים.
זכויות שוכרי הדירות
בניין שעובר תהליך של התחדשות עירונית, הוא בסופו של דבר אתר בנייה. היזמים מחויבים לבעל הדירה, ולכן לא בהכרח יפצו את השוכר, למרות הקושי שבדבר. במקרה זה, יכולים השוכרים ובעלי הדירות להסכים ביניהם על התנאים החדשים, ולעגן זאת בחוזה.
נהוג היום להגיע להנחה על שכר דירה עד לסיום הבנייה, או לקבל אפשרות לשלם שכר דירה באותה עלות גם לאחר השיפוץ והמשך המגורים בדירה המחודשת.
מה עם דיירי דיור ציבורי?
לדיירי הדיור הציבורי יש זכויות ייחודיות משל עצמם. הכללים נוקשים יותר מבניינים בבעלות פרטית. כך, למשל, לפי משרד הבינוי והשיכון, הרחבת הדירה מוגבלת ל-75 מ"ר לכל היותר לזוג או יחיד. הגודל משתנה בהתאם למספר הדיירים, ומגיע עד ל-90 מ"ר לכל היותר במקרה של חמישה דיירים ומעלה.
אם יש יתרת מ"ר שניתן היה להרחיב, הם יומרו לתשלומים לוועד הבית.
למידע נוסף ולליווי לכל אורך הדרך – כדאי לפנות למשרד עורך דין מצנר גולדשטיין
תחום ההתחדשות העירונית הוא מגוון, מורכב ומשתנה בהתאם לסוג הבניין, הדיירים והיזמים. לכן כדאי לפנות למשרדנו, המתמחה בנושא. עו"ד התחדשות עירונית ילווה אתכם לכל אורך הדרך, מהתחלה ועד הסוף, יגנו עליכם ויידעו אתכם אם מגיעים זכויות נוספות.